Logistic Contractor är marknadsledande inom logistikutveckling

2019-02-26

Med närmare 30 procent av marknaden är Logistic Contractor inte bara den logistikbyggare som utvecklar flest projekt men som även bygger flest kvadratmeter logistikyta. Och marknaden är gynnsam just nu för logistikutvecklarna.

Branschtidningen Intelligent Logistik har årligen publicerat den stock av nybyggda logistikanläggningar som färdigställs i Sverige överstigande 10 000 kvadratmeter. Under 2018 byggdes sammanlagt cirka 570 000 kvm i Sverige och kommande två år ser också ut att bli starka för logistikbyggare.

– Under de två senaste åren har vi verkligen fått känna av det positiva intresset för logistik inom fastighetsbranschen, säger Fredrik Jagersjö som är affärsutvecklare på Logistic Contractor. Dels så är det fortsatt ett stort intresse från företag som behöver nya anläggningar oavsett om de önskar äga eller hyra sina lokaler samt att det är ett betydligt högre tryck från aktörer som vill investera i logistikfastigheter.

Under 2018 var Logistic Contractor marknadsledande med 24,6 procent av den totala volymen varav majoriteten var entreprenader där Logistic Contractor agerade byggare för flertalet större etableringar. Apoteas nya centrallager (38 000 kvm) samt Castellums nysatsning i Göteborg för Bagaren & Kocken och Jollyroom (30 000 kvm) var de största entreprenaderna.

Två projekt under 2018 var egenutvecklade projekt där Logistic Contractor både agerade byggare och fastighetsägare. Dagab om 12 000 kvm i Jönköping samt Seafrigo om 13 000 kvm i Helsingborg. Totalt färdigställdes 30 anläggningar om totalt 571 150 kvm under 2018 varav Logistic Contractor byggde och utvecklade sju anläggningar om 140 800 kvm. På plats två ligger Bockasjö som hade en marknadsandel om 18,1 procent och på plats tre Logicenters med en andel om 11,9 procent.
­– Den främsta anledningen till att vi behåller första plats i byggligan även 2019 är vår spetskompetens inom industri och logistik, säger Fredrik Jagersjö. Vi är cirka 50 medarbetare i organisationen som enbart fokuserar på segmentet vilket ger oss möjligheten att hela tiden vässa vårt erbjudande.

Eftersom byggprocessen av en logistikanläggning är tolv månader eller längre så vet man redan nu vilka anläggningar som kommer att stå färdiga under 2019. Enligt Intelligent Logistiks lista är Logistic Contractor fortsatt marknadsledande även under 2019 med en marknadsandel om cirka 27 procent. Men under 2019 är majoriteten av Logistic Contractors projekt egenutvecklade.
– Sammantaget så är det ett väldigt gynnsamt marknadsklimat för oss som utvecklare vilket avspeglar sig i vårt erbjudande som sin tur ökar sannolikheten för fler affärer, säger Fredrik Jagersjö. Vi ser heller ingen avmattning i intresset varför vi tror att det under de närmsta åren kommer fortsatt vara en stark marknad.

Totalt under 2019 kommer det att färdigställas 23 anläggningar om totalt 515 050 kvm varav Logistic Contractor bygger åtta anläggningar om totalt 137 000 kvm. På plats två ligger Logicenters med en marknadsandel om 25,4 procent och på plats tre Catena Fastigheter med en andel om 12,2 procent.


LC_Liten_2.jpg

 

 

​Ett av projekten som Logistic Contractor utvecklar och bygger är en ny logistikanläggning för Continental Däck i Viared, Borås.